Selangor Mengukuhkan Kedudukannya Dalam Pasaran Pelancongan Eropah

Pasaran Eropah merupakan salah satu penyumbang utama kepada perjalanan antarabangsa ke Negeri Selangor, sebelum wabak.

Selangor Mengukuhkan Kedudukannya Dalam Pasaran Pelancongan Eropah
Selangor dan pasaran pelancongan Eropah - Pix Provided

Tourism Selangor, Agensi Promosi Pelancongan Rasmi bagi Negeri Selangor, telah menyertai World Travel Market 2022, di London, yang diadakan dari 5 hingga 11 November 2022. Delegasi Selangor diketuai oleh Tuan Azrul Shah bin Mohamad, Ketua Pegawai Eksekutif Tourism Selangor bersama pegawai- pegawai Tourism Selangor.

Penyertaan dalam World Travel Market 2022 tahun ini bertujuan untuk meletakkan Selangor di peta global, terutamanya di negara Eropah. Pasaran Eropah merupakan salah satu penyumbang utama kepada perjalanan antarabangsa ke Negeri Selangor, sebelum wabak.

Bagaimanapun, dengan pemansuhan larangan perjalanan itu, negeri Selangor optimis bahawa penurunan pelancong antarabangsa ke negeri itu akan mempamerkan momentum positif.

Menurut Tuan Azrul Shah Mohamad, Ketua Pegawai Eksekutif Tourism Selangor, naratif utama bagi misi promosi tahun ini di World Travel Market 2022, Tourism Selangor telah memfokuskan kepada industri eko-pelancongan untuk menarik minat delegasi antarabangsa dari seluruh dunia semasa acara tersebut.

Salah satu projek yang ditekankan pada tahun ini ialah pelancaran projek Geopark Gombak Hulu Langat (GHL) yang terdiri daripada 13 geotapak di daerah Gombak dan 7 geotapak di daerah Hulu Langat, seluas lebih 112,955 hektar.

Projek GHL Geopark merangkumi Taman Eko Rimba Kanching, Batu Caves. Taman Eko Rimba Sungai Tekala, Kolam Air Panas Selayang dan Permatang Kuarza Klang Gates.

Projek ini penting untuk memelihara sumber asli negeri. Rakyat Selangor mendapat manfaat setiap tahun daripada aset semula jadi dan budaya ini. Oleh itu, ia adalah penting untuk dilindungi untuk generasi akan datang.

IT Will Have a Big Impact on Business Decisions
8 Out of 10 (82%) ITDMs Believe IT Will Have a Significant Impact on Business Decisions in the Next 5 Years

Semasa World Travel Market 2022 tahun ini, Tourism Selangor juga telah bekerjasama dengan British Geology Survey dan National Geographic Traveler UK untuk mempromosikan Projek Geopark Hulu Langat Gombak untuk permintaan dan pasaran Eropah.

Melangkah ke hadapan, Tourism Selangor akan menumpukan pada pembangunan pakej pelancongan bersepadu yang mampu memenuhi permintaan pasaran dan fokus pelancongan masing-masing.

Rangkaian segmentasi Selangor yang luas menyediakan tarikan pelancongan yang banyak, daripada eko-pelancongan dan Geopark GHL, Pelancongan Makanan dan Pelancongan Gastronomi, Pelancongan Pelayaran melalui Terminal Persiaran Pelabuhan Klang, Pelancongan Perubatan dan Kesihatan (Perubatan & Kesejahteraan) serta Pelancongan Berbasikal.

Tourism Selangor turut membawa "Splendid Selangor, Take Me Anywhere" ke London untuk World Travel Market 2022. Kempen ini menjurus ke arah meletakkan Selangor di peta global. kempen Splendid Selangor adalah satu usaha penting dan titik perubahan untuk meningkatkan kerjasama antara negara-negara yang berminat.

Kerjasama itu akan melibatkan perkongsian prospektif melalui perjalanan FAM dengan media dan agensi pelancongan, siri promosi silang termasuk pengiklanan dan kempen digital, siri jelajah dan misi jualan.