Proton Akan Buka Pusat Alat Ganti Serantau Baharu Di Kuching

Kemudahan baharu seluas 28,000 kaki persegi dibina untuk pelanggan di Malaysia Timur dan jualan Proton di Malaysia Timur tetap bertambah berikutan pelancaran model siri X

Proton Akan Buka Pusat Alat Ganti Serantau Baharu Di Kuching
En Roslan Adullah on the right touring the RPC together with the media representatives - Pix Provided

Kuching, 24 November 2022 – PROTON bakal membuka Pusat Alat Ganti Serantau (RPC) baharu di Kuching, Sarawak untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi pangkalan pelanggannya yang semakin meningkat di Malaysia Timur.

Kemudahan seluas 28,000 kaki persegi itu mempunyai lebih daripada tiga kali ganda kapasiti penyimpanan daripada setor sebelumnya dan akan berfungsi sebagai pusat pengedaran alat ganti untuk bahagian dan komponen selepas jualan untuk Sabah dan Sarawak.

“PROTON dengan sukacitanya mengumumkan RPC baharu kami di Kuching hampir siap. Ia direka untuk memenuhi keperluan pengedar kami dan pelanggan mereka di Malaysia Timur dan mengurangkan masa menunggu untuk alat ganti di rantau di mana logistiknya agak mencabar.

“Setelah siap, kami akan mempunyai keupayaan untuk menyimpan sehingga tiga bulan stok, malah boleh juga menerima penghantaran terus alat ganti daripada vendor luar negara,” kata Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, PROTON.

Selain daripada peningkatan ruang dan keupayaan untuk mengendalikan penghantaran terus alat ganti, RPC baharu juga akan dapat menyimpan sehingga enam kontena, membolehkannya menerima berbilang tempahan serentak. Ia juga akan dapat mengendalikan peningkatan daya pengeluaran, mengurangkan masa yang diperlukan untuk memproses dan menghantar pesanan ke pusat servis/pengedaran.

Malaysia: Point of concern, Limits to growth
The biggest concern for Malaysia has been its growth rate and our analyst asks how much of the small growth is shared with the masses

“Kami menjangkakan untuk melihat peningkatan ketara dalam masa menunggu untuk pembaikian kenderaan kemalangan. Sebagai tambahan kepada tiga bulan stok yang dipegang di RPC, pengedar kami juga dikehendaki mempunyai stok bahagian penyelenggaraan selama tiga bulan.

“Ini adalah contoh usaha PROTON untuk terus menambah baik perkhidmatan selepas jualan bagi memberikan tahap kepuasan pelanggan yang tertinggi. Kami faham mungkin ramai yang berhati-hati, tetapi saya ingin meyakinkan pemilik semasa dan akan datang, alat ganti tersedia untuk PROTON baharu anda”, tambah Roslan Abdullah.

Siri X diperkenalkan

Jualan PROTON di Malaysia Timur telah meningkat secara progresif sejak 2019, berikutan pelancaran Proton X70 pada 12 Disember 2018. Jumlah jualan di rantau ini telah meningkat sebanyak 120% dari tahun 2018 hingga tahun 2021, dan dengan angka tempahan yang sihat pada tahun 2022, syarikat menjangkakan pertumbuhan sebanyak 20% lagi dalam jualan tahun ke tahun.

Sehingga akhir bulan Oktober, PROTON telah menyerahkan 115,366 unit kenderaan setakat tahun ini, menunjukkan peningkatan sebanyak 33.6% setakat ini untuk sepuluh bulan pertama tahun 2022.

Model baharu PROTON mengukuhkan prestasi jualan yang membantu memacu pertumbuhan syarikat. Kurang daripada empat tahun selepas melancarkan SUV pertamanya, syarikat itu telah menjadi jenama SUV paling popular di Malaysia. Proton X50 kini merupakan model SUV terlaris di negara ini dan secara kumulatif, hampir 50,000 unit Proton X50 dan Proton X70 telah diserahkan tahun ini.